Manifest

Som a un final d’etapa. L’etapa de la democràcia formal, l’autonomisme, la pobresa, la corrupció i les retallades s’ha d’acabar. Els veïns de Vic volem superar aquesta dinàmica corcada i malsana que ha dominat la política dels últims anys. Ha arribat el moment d’enfortir-nos, de deixar la por a un costat, de lluitar junts des de la base, de fer-nos nostres les institucions i posar-les al benefici de la majoria: de Capgirar Vic.

Volem un canvi. Un canvi que doni la veu i força a les persones, que viuen o sobreviuen, enfrontant-se a la crisi. Que empoderi aquelles persones que esperen i es desesperen buscant una feina; aquelles que, des de la seva feina mal pagada, no arriben a final de mes i hi van cada dia amb por, per intentar conservar el poc que tenen; joves que després d’anys d’estudi i d’esforç veuen com el futur tanca les portes, insolent; jubilats que han perdut els pocs estalvis per la voracitat de banquers estafadors; parelles, amb fills o sense, que es veuen abocades a perdre el pis per culpa d’uns contractes abusius o d’una hipoteca que els ha hipotecat la vida; famílies que no disposen de recursos mínims que els permeti alimentar correctament als seus fills, portant-los inevitablement a la malnutrició; les mestresses de casa, treballadores silencioses que resten invisibles als ulls de tothom; l’escombriaire que passa fred cada matí veient com la ciutat es lleva, diligent o mandrosa; el músic, el geganter, el casteller, el cinèfil… que veuen com la cultura oficial xucla i es queda tots els recursos…

Ens han dit que aquesta és una crisi econòmica. També. Però bàsicament és una crisi de sistema, de valors, de confiança en una política orientada al benefici d’uns pocs, basada en una democràcia que només és útil per anar a votar un cop cada quatre anys. Volem llum, aire fresc, altaveus que facin sentir la nostra veu. Totes hi podem posar un gra de sorra per construir aquest projecte fet d’il·lusió.

Per això, donem suport a una proposta trencadora amb presència als barris, al món de la cultura, a les cases de totes les famílies. Apostem per una iniciativa que neix de la base, que dóna l’esquena a la política encorbatada, que s’alimenta de l’esforç compartit de molta gent de diferents àmbits. Proposem que entre totes ens aboquem amb empenta a bastir aquest projecte per lluitar per la nostra ciutat. És un món en construcció que ens esperança, perquè aquesta nova manera de fer política és possible. Volem Capgirar Vic, i volem fer-ho sota uns principis fonamentals que abandonin les pràctiques mafioses i persegueixin l’honestedat i el bé comú. Per això, donem suport a la candidatura municipal de CAPGIREM VIC; una candidatura que es compromet a beure d’aquestes fonts:

1. La política neix al carrer i al carrer ha de tornar. Les institucions són només una eina a disposició de la gent, mai l’objectiu. Les decisions sobre les línies polítiques d’actuació es prenen des de la base i les protagonitzen les persones d’acord a les seves necessitats reals.

2. Qui ostenti càrrecs públics es deu al mandat del poble. És el poble qui li dóna i li treu, quan calgui, les responsabilitats que li ha delegat. Volem mecanismes de control de qui ens representa.

3. La transparència en la gestió és un criteri ineludible i permanent en totes

les actuacions a les institucions; només podrà ser limitada de manera puntual i excepcional. Haurà de prevaler, en qualsevol cas, l’interès general de les persones.

4. Les retribucions dels càrrecs públics s’han de reduir, i han d’estar limitades en relació al sou mínim interprofessional. Cal minimitzar els desequilibris i les injustícies en les retribucions, entre les persones que treballen i reben sous de l’Ajuntament, i de les administracions públiques en general.

5. L’alliberament social es completa amb l’alliberament nacional, i a la inversa. Apostem per la independència. Exigim que s’escolti les persones en allò que fa referència al futur de la nostra nació.

6. La justícia social s’ha de concebre com un dret per a tothom, no com el privilegi d’una minoria. L’Ajuntament ha de vetllar per l’adopció de polítiques que garanteixin la justícia social: feina, drets laborals, educació, salut, habitatge, serveis socials, lluita contra la pobresa, lluita contra la discriminació, el racisme i el sexisme, etc.

7. L’Ajuntament ha de ser el principal dinamitzador de l’economia de la ciutat. Cal buscar noves formes per dinamitzar l’economia, apostar seriosament per l’economia social, el cooperativisme, les petites empreses, el comerç tradicional, l’artesania, la petita pagesia, etc.

8. Cal convertir Vic en una ciutat molt més habitable, sostenible i ambientalment sana. Hem de fer front al model de creixement urbanístic descontrolat, revisant gradualment el planejament. Estem pel foment de polítiques de transport energèticament sostenibles, pel transport públic i l’ús de la bicicleta. Qüestionem la construcció de noves infraestructures per al transport privat.

9. L’Ajuntament ha de fomentar la cultura comunitària practicant una democràcia efectiva i de proximitat basada en la confiança en les persones i en la potencialitat dels barris. Ha de cedir responsabilitats, gestió d’equipaments, etc. a entitats i col·lectius, i molt especialment a les associacions veïnals.

10. Volem una ciutat on es promogui la cultura i es recolzin iniciatives que ens permetin el seu desenvolupament i creixement efectiu. Tots els equipaments culturals municipals han d’estar a disposició de la ciutadania.

La crisi ens ha obert una escletxa que no podem desaprofitar. Volem i podem capgirar la nostra ciutat. Per això, FEM UNA CRIDA PÚBLICA per tal que ens sumem en aquest nou i engrescador projecte polític municipal. Un projecte on entre totes les persones ho farem, ho decidirem i ho canviarem tot. Molt està per fer, però tot és possible. Ara ens toca a nosaltres. Ara et toca a tu.

Vic, novembre del 2014

Si vols adherir-te al manifest, pots fer-ho aquí: