Opinió. Joan Coma Roura | Per què aïllar a l’extrema dreta?

Josep Anglada i Marine Le Pen, una relació gens dissimulada
Josep Anglada i Marine Le Pen, una relació gens dissimulada

A principis de legislatura CAPGIREM VIC vam demanar a l’Alcaldessa Anna Erra aïllar el partit d’extrema dreta Plataforma Vigatana. Volíem el compromís polític de no interpel·lar, ni establir cap negociació, amb una formació política que utilitza la xenofòbia, el racisme, l’homofòbia i el masclisme com a eines de confrontació política. No es pot normalitzar a qui fa de l’odi vers la diversitat un instrument per acumular poder i privilegis polítics i, així, viure de la política. És pertinent recordar que en el primer ple Plataforma va dedicar un discurs carregat d’odi masclista contra l’Alcaldessa. Passat el ple vam mostrar la nostra solidaritat a l’Alcaldessa i vam demanar-li, de nou, fermesa vers l’extrema dreta. Reivindiquem que, més enllà dels espais que obligui la Llei, el govern mai no hauria de convidar l’extrema dreta a participar d’espais de debat polític.

Malauradament, això no ha set així. De fet, una de les coses que més impacten quan entres a la institució és el tracte cordial que l’extrema dreta rep per part d’absolutament tots els grups municipals, excepte el nostre. Alguns diuen que és una qüestió d’educació. D’altres segurament ni tan sols s’han plantejat què implica la normalització de l’extrema dreta. Vull pensar que molts ho fan com a mecanisme d’autoprotecció. Tots sabem que confrontar-se a una persona tan agressiva com la que representa l’extrema dreta a l’Ajuntament pot tenir conseqüències. Només cal veure el tracte que rep en els plens. L’Alcaldessa talla molt més severament els representants d’ERC o CAPGIREM VIC que a l’extrema dreta, precisament perquè sap que cap de nosaltres la respondrà amb l’agressivitat d’aquells que fomenten l’odi. S’intenta tenir a la bèstia tranquil·la, pensant que així deixarà de fer bestieses. Però, per la seva pròpia naturalesa, les besties mai deixen de fer bestieses. En qualsevol cas, estem convençuts que la immensa majoria de la població de Vic s’escandalitzaria i s’avergonyiria si veiés com, a porta tancada, se li riuen les gracietes, sovint masclistes i/o racistes. És desolador.

L’Alcaldessa ens assegura que mai no hi ha negociat res, però que té l’obligació de convidar-lo a les reunions. És possible que Erra no hi hagi negociat mai res. Tots els grups hem coincidit en algunes votacions amb Plataforma sense necessitat d’haver-hi negociat. No hem de canviar el nostre sentit de vot en funció del seu ja que això seria com donar-li tot el poder. Però no és cert que estigui obligada a convidar-lo a totes les reunions: la Llei només l’obliga a les Juntes de Portaveu, les Comissions Informatives i els Plens, no a la resta de trobades. A més, en el Ple Regidors de Govern s’han agafat explícita i reiteradament a Plataforma per Catalunya per tombar propostes d’ERC o CAPGIREM. La impressió és que en això en el govern hi ha certa discrepància interna. Hi ha qui veu en Plataforma un aliat legítim i fins i tot natural del PDECAT, i hi ha qui segurament preferiria no establir-hi cap relació. Però sempre s’imposa la tesi que normalitza l’extrema dreta i se la convida a participar, per exemple, de l’elaboració del pla de joventut, de l’acollida de refugiats, de l’elaboració del nou POUM, o per debatre sobre el futur del mercat municipal o de la Facultat de Medicina. Per cert, en el govern també hi ha Benjamí Dòniga (PSC), que sembla mantenir una relació d’amistat amb l’extrema dreta. Molt desolador.

Des de CAPGIREM VIC insistim i tornem a demanar al govern que deixi de convocar Plataforma Vigatana. També demanem a la resta de forces polítiques que es posicionin clarament i deixin de mantenir-hi una relació normalitzadora. Nosaltres, mentre es continuï convocant a l’extrema dreta a reunions on per llei no caldria convocar-la, no hi anirem. Seguirem treballant tots els temes de la ciutat, però no ho farem en espais on es normalitza l’odi a la diversitat. A nivell internacional, l’amenaça d’aquest tipus de forces és creixent. A tots ens preocupa, per exemple, el que pugui passar en les properes presidencials franceses amb el Front Nacional de Le Pen. A nivell nacional, el procés independentista fa que sigui més necessari que mai aïllar completament aquells que faran tot el possible perquè els independentistes siguem perseguits i condemnats per la (in)justícia de l’Estat espanyol. ¿És necessari recordar que l’extrema dreta vigatana és part activa i directa de les forces polítiques que estan judicialitzant el procés sobiranista català? Fora bo que ÒMNIUM i ANC es plantegessin aquesta qüestió i exigissin mesures contundents contra aquells que denuncien l’independentisme a la Guàrdia Civil, posant així en risc les nostres llibertats.

Certament, ara mateix a la institució estem molt sols en aquesta lluita. I, tanmateix, seguim convençuts que no hi ha alternativa: cal aïllar l’extrema dreta. És per això que, en la línia d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, demanem a la resta de forces que repensin la seva actitud vers l’extrema dreta. Però ho demanem, sobretot, a les entitats, associacions i plataformes ciutadanes. Sabem que n’hi ha moltes que mai convoquen a Plataforma, però també sabem que n’hi ha que sí que ho fan i la reben. Mentre Europa mira cap a l’extrema dreta, cal que ens refermem dia sí dia també en la lluita unitària contra el racisme i el feixisme. La disjuntiva és clara: o aïllem totalment a l’extrema dreta o ella ens acabarà aïllant a tots plegats dels drets i les llibertats conquerides en les darreres dècades.