Comunicat de Capgirem Vic sobre el Club Patí Vic

En el Ple del passat 1 de març el govern de Vic, format per PDECAT, UNIÓ, PSC, Reagrupament i amb el suport de Vic per a Tots va presentar una modificació de crèdit de 50.000€ en concepte de lloguer de les instal·lacions del Club Patí Vic, actualment en pre-concurs de creditors. L’assemblea de CAPGIREM VIC vam ser l’únic grup municipal que hi vam votar en contra. En aquest sentit, volem compartir el nostre posicionament.

Tal com vam argumentar en el ple, ens preocupa, i molt, el futur de l’entitat i, sobretot, el futur de les seves treballadores i treballadors. Sabem que fa mesos que no cobren, i entenem que la ciutat ha de col·laborar per trobar-hi una solució, tal i com hem reivindicat també en altres casos de conflicte laboral. Tanmateix l’assemblea de CAPGIREM VIC no pot donar suport a transferir diners públics a una entitat privada i amb el greuge de que pràcticament no hem rebut informació, i sense garanties de retorn a la ciutadania. De fet, l’assemblea està convençuda que, malauradament, l’aportació d’aquests 50.000€ no garanteix ni la continuïtat del Club ni la de les seves treballadores i treballadors. L’obligació del govern de la ciutat, conjuntament amb l’actual junta del CPVic, era trobar una sortida que no fos un pedaç com la que se’ns va proposar en el plenari. Però no només no va ser així, sinó que cap membre del govern va ser capaç de garantir-nos que aquests 50.000€ superarien l’assemblea de socis prevista pel proper 21 de març.

Entenem que es tracta d’un rescat parcial a una entitat privada, i no pas d’un lloguer, i és així com ho hauria d’explicar clarament l’equip de govern. Nosaltres estem totalment d’acord en donar suport a les entitats esportives de la ciutat i valorem molt positivament la funció social del CPVic. Però no podem obviar que la gestió del darrers anys del Club Patí Vic ha estat absolutament nefasta. Recordem que el club té un deute superior a 2 milions d’euros i una investigació judicial oberta per presumptes delictes contra la Seguretat Social. Ens sembla evident que durant molts anys el Club Patí Vic s’ha gestionat molt malament.

En aquest sentit, entenem que un cas d’aquesta magnitud, amb un important cost per la ciutat, hauria d’haver anat acompanyat d’una auditoria pública que expliqués com s’ha arribat fins a la situació actual, a més d’un pla de viabilitat de l’entitat i d’unes garanties que tampoc se’ns han donat. En el ple se’ns va dir que a canvi dels 50.000€ hi hauria un retorn a la ciutat. Tot just 5 dies després del ple se’ns va facilitar part del contingut de l’acord al que l’Ajuntament de Vic ha arribat amb el Club Patí Vic segons el qual permetrà a la ciutat utilitzar durant 10 mesos algunes de les instal·lacions del club. Ens preguntem com s’ha quantificat que el lloguer de les instal·lacions costa 50.000€. Considerem que es tracta d’una simple justificació tècnica per encobrir-ne una d’eminentment política, ratllant el clientelisme. Volem recordar que a l’inici d’aquesta legislatura el regidor d’esports, en nom de l’equip de govern, va assegurar-nos que amb ell s’havien acabat les subvencions a dit habitualment practicades per l’antic govern de CiU i ERC. No només continuen sinó que es multiplica la quantitat donada a un sol club.

L’assemblea de CAPGIREM VIC considera que l’Ajuntament no pot avalar la mala gestió dels darrers anys. Volem recordar que 50.000€ és més de la meitat de l’actual pressupost per Joventut. Podríem fer altres comparacions amb l’actual pressupost, com els diners que es donen a les associacions de veïns o a les entitats socials de la ciutat, però ens limitarem a remarcar que una vegada més es demostra que aquest govern té diners pel que vol i, sobretot, per qui més bé es mou. Volem que s’expliqui pública i documentadament com té previst la nova junta resoldre l’actual situació amb els diners que rebrà de l’Ajuntament.

Ens preocupa molt la manera com s’està gestionant aquesta qüestió. No només ens sembla poc transparent, sinó que a més ens sembla èticament qüestionable que el regidor Titi Roca – amb estrets i coneguts vincles amb el Club Patí Vic – participi d’aquestes gestions. Entenem que seria convenient que s’inhibís de prendre part en negociacions i decisions que tinguin a veure amb el Club Patí Vic.

Per últim, no entenem que l’Ajuntament de Vic doni diners públics a una entitat privada que no garanteix la igualtat de gènere, com va evidenciar renunciant a tenir un equip d’elit femení, i que aplica tarifes significativament diferenciades a socis i no socis per uns serveis suposadament oberts a tothom. Ens preguntem perquè la ciutadania que no tindrà accés lliure a les instal·lacions, i que ha de pagar uns preus significativament superiors als dels socis pels cursos d’hoquei o patinatge, s’ha de fer càrrec de part del deute d’un club privat sense cap mena de garantia.

Davant d’aquesta situació, i amb l’objectiu de garantir la viabilitat del club, nosaltres vam proposar a l’equip de govern la municipalització de les instal·lacions i de l’escola d’hoquei base i de patinatge. Entenem que només així té sentit que la ciutat destini diners públics al club, ja que només així se’n garanteix la seva viabilitat i, alhora, l’accés equitatiu de tota la població. És per això que en el ple vam proposar de convertir el greu problema que viu el Club Patí Vic en una oportunitat no només pel Club sinó també per la ciutat. Municipalitzant els equipaments esportius i l’escola d’hoquei base i patinatge la ciutat guanyaria unes instal·lacions públiques necessàries i, alhora, garantiríem el futur del club i dels seus treballadors. Entenem que aquesta hauria hagut de ser l’aposta d’un govern amb perspectiva de ciutat. Però no, ens trobem davant d’un govern que sempre posa per davant l’interès particular i privat al bé col·lectiu i comú i que decideix, una vegada més, transferir diners públics a una entitat privada amb una gestió fins ara totalment opaca i nefasta. Aquest assumpte ratlla l’escàndol i per això ho denunciem públicament.