Per què Capgirem Vic no participarà de la lectura del manifest institucional de l’1 d’Octubre a Vic?

Demà farà un any milers de persones fèiem possible el referèndum de l’1 d’Octubre. Totes recordem converses amb persones d’ideologies molt diverses. Juntes, respectant la nostra diversitat, vam fer possible allò que semblava impossible. Vam vèncer la por, vam plantar cara a la repressió. En commemoració a aquells fets i reivindicació de l’1-O, s’han fet centenars d’actes arreu del país durant tot el cap de setmana. A Vic la Plataforma 1-O ha organitzat xerrades, tallers, dinars on, de nou, hem respectat les nostres diferències polítiques i ideològiques i hem après, com vam fer fa un any, les unes de les altres. CAPGIREM VIC celebra que el poble autoorganitzat faci allò que el poder establert intenti sempre impedir: juntar-nos.

Des de l’Ajuntament de Vic demà es llegirà un manifest a les 12h. del migdia. L’Assemblea de CAPGIREM VIC no ens sentim gens còmodes amb el text que l’alcadessa Anna Erra ens ha proposat. Tal com li vam comunicar, respectem el posicionament i la filosofia política que s’hi desprèn, però no el compartim en absolut. De fet, ens sembla que gran part del text, elaborat per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), està escrit des d’una perspectiva nacionalista, conservadora i neoliberal que no representa, en absolut, la perspectiva política de la majoria de l’independentisme. Es tracta d’un text marcadament idealista. Ens consta que en nombrosos municipis no s’ha llegit perquè no s’ha considerat representatiu del moviment independentista. És en aquest sentit que vam sol•licitar poder llegir un text alternatiu, respectant que el Govern llegís el proposat, per així sentir-nos totes còmodes i, alhora, visualitzar la pluralitat i diversitat independentista. Tal i com s’ha repetit en nombroses ocasions, una de les grans riqueses del moviment independentista és la seva pluralitat i que la unitat d’acció necessària per l’exercici de l’autodeterminació i la construcció de la República no s’ha de confondre, mai, amb uniformització d’aquelles que volem la independència.

Malauradament la resposta de l’alcaldessa Anna Erra ha sigut negativa. És per això que CAPGIREM VIC no participarà en la lectura d’aquest manifest. Ens preguntem si l’estratègia convergent passa per empetitir el moviment independentista, tal com s’ha mostrat aquest cap de setmana amb la repressió policial contra independentistes i antifeixistes dirigida pel convergent i conseller d’Interior Miquel Buch a Barcelona, o com ens  mostra avui l’alcaldessa Anna Erra negant-nos la possibilitat d’expressar-nos si no és en la seva línia política. Ens preguntem si el que realment busca el PDeCAT Vic és la República o continuar fent us de la bandera i les reivindicacions nacionals per imposar la seva ideologia nacionalista, conservadora i neoliberal a tot el moviment independentista.

Malauradament la negativa de l’alcaldessa a respectar la pluralitat de l’independentisme ens impedeix avui formar part d’aquest acte. Ser-hi significaria girar l’esquena  a l’esperit que va fer possible l’1 d’octubre de 2017 i avalar la uniformització d’un moviment que només és capaç de créixer i guanyar respectant-ne i enfortint-ne la seva diversitat.

Avui sí que serem, evidentment, en els actes organitzats per la Plataforma 1-OCT. I emplacem a tothom a participar-hi, així com assistir en la lectura del seu manifest que tindrà lloc aquesta tarda a la plaça de la Catedral. També emplacem a tothom a demà estar alerta i participar en les diferents accions que es durant a terme arreu del territori.