Bastim l’alternativa

La cohesió social és el principal repte de la ciutat i del país. Després de 10 anys de l’esclat de la bombolla financera i immobiliària, la desigualtat generada a partir d’un model polític, econòmic i social que és fonamentat en els privilegis d’uns pocs i la precarització de moltes s’ha vist incrementada i consolidada, també a Vic. Quaranta anys de governs convergents, promovent i defensant aquest model, fan que la lluita contra la desigualtat i la pobresa, i la construcció d’una ciutat cohesionada, esdevinguin una necessitat imperant.

És imprescindible generar les condicions necessàries perquè hi hagi un canvi profund. Les eleccions municipals de maig de 2019 són una oportunitat per tal de fer avançar un projecte transformador per Vic. Volem bastir una alternativa guanyadora. Una alternativa d’esquerres amb voluntat de constituir un govern compromès en fer de la reivindicació social i nacional la brúixola de la seva acció política. Un govern compromès amb la cultura d’arrel popular, que posi tots els equipaments culturals municipals a disposició de tota la ciutadania. Un govern que defensi l’educació pública, gratuïta i de qualitat, de l’escola bressol a la Universitat. Compromès amb l’economia social i el petit comerç, i que lluiti contra les grans superfícies i les franquícies d’un món globalitzat que precaritzen treballadores i despersonalitzen la ciutat. Un govern que aposti per models alternatius a la provisió de serveis públics, que lluiti per municipalitzar serveis bàsics com l’aigua, la recollida d’escombraries o els serveis funeraris. Un govern ecologista compromès a fer de Vic una ciutat molt més habitable, sostenible i ambientalment sana, que planti cara i plantegi alternatives a la nova fal·lera de creixement urbanístic. Compromès a deixar enrere la vella política de corbata i construir una altra manera de fer política basada en l’honestedat i el compromís amb la igualtat, amb limitació de mandats i l’abolició de tot tipus de privilegis. Un govern que entengui que les institucions són només una eina a disposició de la gent, mai l’objectiu, i on les persones que hi participin no aspirin a convertir-se en unes professionals més de la política. Un govern que posi a disposició de la gent mecanismes de participació directa i control sobre la seva gestió. Un govern que lluiti contra les desigualtats de gènere, classe i origen. Un govern antiracista i antifeixista. Un govern feminista. Un govern compromès a manar obeint la voluntat popular.

Som moltes les que volem bastir aquesta alternativa per obrir un nou cicle polític a Vic. Les que volem fer realitat aquest canvi, entenem que és necessari que totes aquelles organitzacions i persones que l’anhelem, exigim i prenguem un doble compromís públic.

  1. Compromís a fer-los fora: ni governs ni pactes d’estabilitat amb la dreta.

Cal prendre el compromís i l’exigència de no pactar amb la dreta vigatana. Convergència i Unió, ara refundat com PDeCAT, i a les properes eleccions vés a saber amb quin nom es presentaran, s’ha mantingut quaranta anys al poder gràcies als acords de govern i pactes d’estabilitat que ha anat assolint amb tot tipus de forces polítiques. Des de 2007, aquests acords s’han fet sempre amb forces d’esquerres que han acabat aplicant igualment el programa convergent. És imprescindible que això no torni a passar. Quaranta anys governats per la mateixa força política exigeixen aire fresc. Mantenir la dreta al poder és preservar els interessos i privilegis d’uns pocs per sobre dels de la majoria i impossibilita qualsevol tipus de transformació real de la ciutat. La continuïtat d’aquelles que sempre han governat la ciutat impedeix la més que necessària fiscalització d’aquesta gestió. Cal obrir armaris i calaixos per accedir a tota la documentació necessària per contrastar i posar al descobert el clientelisme, l’amiguisme i els tractes de favor que han caracteritzat tots i cadascun dels governs convergents. Transformació i fiscalització són avui inajornables. Ha arribat el moment d’enfortir-nos, de deixar la por a un costat, de lluitar junts des de la base, de fer-nos nostres les institucions i posar-les al benefici de la majoria. Ha arribat l’hora de fer un pas endavant per bastir una alternativa guanyadora, d’esquerres, rupturista i independentista.

  1. Compromís a canviar-ho tot: constitució del Primer Govern d’Esquerres, Rupturista i Independentista de Vic.

Prenem el compromís de constituir el Primer Govern d’Esquerres, Rupturista i Independentista de Vic. I l’hem de construir juntes, col·lectivament. No ens limitem a demanar un acord d’esquerres passades les eleccions. Exigim que aquest acord es fonamenti en una línia política transformadora per canviar-ho tot. La radicalitat democràtica, la transparència i la participació ciutadana efectiva han de ser-ne fonaments. De la mateixa manera, el desafiament constant i ferm a les limitacions imposades pels poders econòmics i l’Estat espanyol n’ha de ser l’eix vertebrador. Només així podrem lluitar contra l’empobriment i la desigualtat existent a la ciutat. Només així podrem seguir dempeus caminant en l’exercici de l’autodeterminació i la construcció de la República catalana. En un context d’altíssima repressió, caldrà promoure i participar en tot tipus d’accions i mobilitzacions populars per a l’alliberament de les preses polítiques, el retorn de totes les exiliades i l’arxivament de totes les causes obertes arran del procés independentista. Aquest mateix context, juntament amb la necessitat i la importància de canviar les coses i fer de Vic una ciutat plural i cohesionada, obliguen a formar un govern inclusiu: totes aquelles persones amb ganes de transformar la ciutat i teixir tota mena de sobiranies des de baix s’hi hauran de sentir còmodes, respectades i implicades.

Fem-ho possible per fer-ho realitat.

Les eleccions municipals de 2015 van provocar una sacsejada al tauler polític. A moltes viles i ciutats d’arreu dels Països Catalans van poder-s’hi constituir governs de canvi amb voluntat transformadora. Quatre anys després, els límits institucionals són més evidents que mai. Sense el carrer organitzat i mobilitzat només hi ha molles. Però en aquest mateix període també hem pogut veure com, amb la desobediència civil i institucional, juntes som capaces de superar tot tipus d’imposicions. Reivindiquem l’1 i el 3 d’octubre de 2017, així com la vaga feminista del passat 8 de març, com a exemples d’Unitat Popular per a la igualtat i la llibertat i contra la repressió i l’autoritarisme, que volem promoure i seguir des de dins i fora les institucions. El nostre compromís amb l’estratègia desobedient per a l’assoliment de tot tipus d’objectius polítics que tinguin com a denominador comú la llibertat i la justícia social és tan conscient com absolut. No n’hi ha prou amb un canvi de govern a l’esquerra; ens cal la ciutat sencera dempeus i rebel davant totes i cadascuna de les injustícies que s’hi donen. Proposem que totes ens aboquem amb empenta a enfortir un projecte municipalista d’esquerres, popular i rupturista compromès amb polítiques que garanteixin la justícia i la cohesió social a la ciutat.

A Vic, mai fins ara s’han donat les condicions necessàries per materialitzar un canvi rupturista com el que ens proposem. Volem fer-ho possible per fer-ho realitat. Volem que els compromisos que l’Assemblea de CAPGIREM VIC pren amb aquest manifest reforcin aquesta candidatura municipalista per fer possible el canvi a la ciutat. Al llarg de molts anys, moltíssima gent amb sensibilitats polítiques diferents han estat treballant i lluitant des de dins i des de fora la institució. També els últims anys, primer com a CUP i des de 2015 com a CAPGIREM VIC, posant alguns dels fonaments del que ha de ser un nou cicle polític a Vic. Tot i les nombroses limitacions que comporta treballar des de l’oposició, s’han pogut transformar moltes coses. Ara, però, volem fer un pas més. Volem guanyar i governar, i ho volem fer des d’una perspectiva i una pràctica polítiques radicalment diferents a les dels partits tradicionals.

Ens sentim part d’aquesta tradició i FEM UNA CRIDA PÚBLICA per tal que totes aquelles persones que comparteixin els compromisos i objectius descrits en aquest manifest s’hi adhereixin i participin d’aquest projecte.

Ara és l’hora de fer aquest pas endavant. És l’hora de fer-los fora per canviar-ho tot. És l’hora que totes aquelles que volem acabar amb l’autonomisme, amb la desigualtat i la pobresa, amb la corrupció i les retallades, siguem les protagonistes. És l’hora de posar les persones, barris, entitats i col·lectius populars al centre de la política municipal. Bastim l’alternativa guanyadora. Governem-nos.

 

 Podeu adherir-vos al manifest en aquest enllaç.

 

Versió del manifest en altres idiomes de la ciutat:

Anglès: Let’s build the alternative.

Àrab: لنبني البديل.

Castellà: Construyamos la alternativa.

Francès: Construisons l’alternative.

Puular: Mbaxliten laamordé dh mbelli feewnen diakh-ngo amen !

Xinès: 让我们构建替代方案

 

Les primeres adhesions públiques al manifest són les següents:

Àngel Amargant Homs Realitzador audiovisual
Queralt Arumí Agramunt Estudiant
Gerard Barnera Mestre d’Educació Primària
Biel Barnils Carrera Activista cultural
Núria Barnolas Noguer Mestra
Marc Barnolas Vilamala Educador Social
Nil Basagaña Pagespetit
Carla Basagaña Pagespetit Dissenyadora
Haritz Bilbao  Bedialauneta Historiador
Sara Blázquez Castells Periodista
Marc Camacho Balaguer Estudiant
Agustí Camprodon i Tuneu Veterinari
Quim Capdevila Anfruns Xocolater
Nil Cardona Capellà Hosteleria i restauració
Oriol Casellas Domènech Professor de Socials a l’ESO
Steve Cedar Activista i Traductor
Aristarc Claramunt i da Pena Gestor Forestal
Marcià Colom Riera Cambrer
Joan Coma i Roura Sociòleg
Josep Comajoan Colomé Periodista i cooperativista
Arnau Comajoan Cara Estudiant
Pep Comeres Costa Professor
Martí Coromina Quintana Politòleg
Núria Coromina Quintana Ciències Polítiques + Migracions Contemporànies
Cristina Costa Correderas Tècnic d’inserció
Ignasi Costa Gallifa Realitzador audiovisual
Arnau Costa Torrents Treballador de l’audiovisual
Pep Crous Parramon Infografista 3D
Roger Cumeras Viladecans Enginyer Civil i Activista
Clara Cusó i Coll
Jordi de Dios Torrents Operari de la indústria agroalimentària
Carla Dinarès Ayats Arquitecta
Iker-Felix Elizondo Alday Bomber
Jordi Farrés Taña Dissenyador gràfic
Òscar Fernàndez Gómez Estudiant
Eva Freixa Agustí
Pere Freixa Oliveras
Daniel García
Blanca Garcia Sena Aux. Infermeria
Ingrid Gonzalez Casacuberta Investigadora
Roser Iborra Plana Escriptora i mestra jubilada
Toni Iborra Plans advocat
Ignasi Iranzo i Ortí Professor
Katia Regina Juncks Kammers Historiadora
Isabel Llanas Cuenca Docent
Eva Marichalar Freixa Arts i educació
M. Assumpció Martínez Artero Advocada
Eudald Martínez Solà Treballador Social
Roger Mauri Lladó Mosso magatzem
Laura Mayor Sabater Farmacèutica
Mar Miralles Maeztu Arquitecta
Albert Molist i Mora Comander red
Marco Sebastián Noferini
Assumpta Ordeig Sala Dinamitzadora comunitària
Ferran Orriols Sabatés Músic
Roger Orriols Sabatés Dissenyador i músic
Arnau Padrós Rovira Educador Social
Bernat Panadès Vila
Heribert Parés Coll
Marta Pérez Garcia Operària industria alimentària i estudiant
Nicolau Prats Coma Tècnic Administratiu
Sergi Puig Vila
Nil Puigivila Ylla-Català
Carme Quintero Torres Integradora social
Nèrida Ramírez Parcerisas Tècnic Superior en Medicina Xinesa
Joan Rial Serrat Músic
Ricard Rodríguez Roque Sabater
Jordi Roviro Pou Agricultor
Joan Sáez García Funcionari
Jordi Sala i Pou Electricista / militant COS
Marta Serra Riesco Estudiant universitària
Pol Serrabassa Puntí Professor
Martí Serrat Anglada Educador Social
Sagnay Sidy Agent de parquimetre
Pau Simon Quintana Autònom
Martí Sitjà Paret Responsable d’enoturisme
Quim Soler
David Soria Martinez Pallasso
Joan Subiranas Molist Comercial tècnic
Laia Sucarrats Clotet Dissenyadora autònoma
Guillem Tenas Subirana Sociòleg i docent
Ariadna Toll Vivet Odontòloga
Clàudia Toribio Relats Mestra en educació primària
Enric Torné i Comerma Treballador petit comerç
Berta Vela Juventeny Integradora Social
Albert Verdaguer Oliver Educador Social
Jordi Vila Ballús Educador social
Paquita Vilamala Vilamitjana Tallerista de confecció de mitja
Enrique Viñayo Carreño
Susanna Vives Reverter Fisioterapeuta