Mocions de Capgirem Vic pel ple municipal d’aquest dilluns

Capgirem Vic presenta dues mocions al ple municipal d’aquest dilluns a Vic. Una per a l’atenció a la diversitat de creences al cementiri municipal i els serveis funeraris, i una per demanar una moratòria en l’aplicació de determinat articles de la mal anomenada ordenança de civisme que estigmatitzen la pobresa.

Moció per a l’atenció a la diversitat de creences al cementiri municipal i els serveis funeraris

La ciutat de Vic, igual que la resta dels Països Catalans, disposa d’una població confessionalment diversa on hi conviuen persones atees, catòliques, musulmanes, protestants, jueves o hinduistes. Algunes d’aquestes comunitats religioses de la ciutat tenen rituals que impliquen la sepultura dels seus difunts a terra, o d’altres, que realitzen rituals i pregàries durant la incineració del difunt, sense que existeixin actualment espais suficients per portar a terme aquests rituals.

Una altra problemàtica existent al cementiri de Vic és la falta d’un protocol per part de l’Ajuntament que garanteixi un enterrament digne i gratuït per les persones sense recursos econòmics.

Per aquest motiu, la moció que presenta CAPGIREM VIC, proposa la realització d’un estudi d’identificació de les necessitats funeràries de les diferents confessions religioses presents a la ciutat, la planificació de creació al cementiri municipal de parcel·les funeràries destinades a la comunitat musulmana (la segona comunitat religiós de Vic en nombre de practicants i amb qui ja s’ha detectat una manca d’espais), el requeriment a l’empresa Cuberta S.L. per tal de que ofereixi els espais necessaris per a les diferents confessions religioses de la ciutat, i la creació d’un protocol d’atenció i gratuïtat per l’enterrament de persones sense recursos econòmics empadronats a la ciutat de Vic.

Moció per declara una moratòria en l’aplicació dels articles de l’ordenança de bon govern, civisme, bons costums i convivència ciutadana que estigmatitzen la pobresa.

A l’espera d’una modificació global de l’ordenança de bon govern, civisme, bons costums i convivència ciutadana en compliment de la Resolució 57/10 aprovada pel Parlament de Catalunya amb els vots favorables de CUP, ERC i CiU on s’insta als ajuntaments a derogar aquells articles de les ordenances del civisme que estigmatitzen la pobresa, la moció presentada per CAPGIREM VIC proposa una moratòria pels articles 9, 35, 42, 107g, 110 i 125 de la citada ordenança.

Aquests articles, d’un clar caràcter punitiu, estigmatitzen la mendicitat, les activitats esportives realitzades fora de recintes habilitats, normalment de pagament, a les persones que recorren a les fonts públiques beure-hi aigua, les persones que tenen la necessitat d’estendre la roba als balcons o a les persones que es veuen amb la necessitat de buscar roba i menjar als contenidors.

Apart de la moratòria dels citats articles, la moció proposa la creació immediata de la taula de treball amb tots els grups municipals de tradició democràtica i les entitats de la ciutat que treballen temàtiques de convivència i pobresa, per tal de redactar una nova ordenança que derogui l’actual.