Capgirem Vic aprova una llista renovada amb vuit persones noves als primers llocs respecte fa quatre anys

Nou de les deu persones primeres de la llista. Hi falta Eudald Martínez
Nou de les deu persones primeres de la llista. Hi falta Eudald Martínez
 • L’assemblea de Capgirem Vic ha aprovat aquest dissabte els 10 primers llocs de la llista encapçalada per Joan Coma Roura
 • La llista reflecteix un clar suport a la tasca feta pel grup municipal els últims quatre anys i una voluntat de renovació amb gent nova de l’assemblea
 • La confecció de la llista s’ha fet seguint un mecanisme on tota l’assemblea podia ser votada, sense que ningú es pogués postular prèviament i tenint en compte el codi ètic de Capgirem Vic

Aquest dissabte, 9 de març, l’Assemblea Oberta de Capgirem Vic ha ratificat per unanimitat el nom de totes les persones que conformaran els 10 primers llocs de la llista electoral per a les eleccions municipals del 26 de maig. La llista la torna a encapçalar Joan Coma Roura, que torna a fer tàndem amb Sara Blázquez. Més enllà d’aquestes dues persones, que actualment ja són regidores de Capgirem Vic, la resta de la llista és pràcticament renovada, amb set persones que ni eren entre els deu primers llocs a les eleccions de 2015 i una que hi era però ocupava el lloc número 10.

La llista resultant dels 10 primers llocs posa en valor l’enorme volum de feina feta durant els últims quatre anys de legislatura, però també implica una renovació de les persones que encapçalen els primers llocs. Es tracta d’una candidatura amb experiència institucional, però també amb una forta presència de gent provinent de diverses lluites i moviments socials, ecologistes, feministes, antifeixistes o per la defensa dels drets laborals.

La llista també s’ha elaborant tenint en compte el codi ètic de Capgirem Vic, que obliga que la meitat dels regidors no repeteixin a la següent legislatura, o que en qualsevol cas cap d’ells pugui repetir més de dues legislatures. També s’ha tingut en compte la diversitat de perfils i la presència femenina, de tal manera que entre els cinc primers llocs de la llista hi hagi com a màxim dos homes.

Capgirem Vic ha utilitzat un mecanisme de confecció de llistes basat en la col·lectivitat que defuig de la lògica de les lògiques utilitzades per la resta de partits i que busca incentivar la corresponsabilització i l’assemblearisme. Un mecanisme centrat en la presa de decisions col·lectiva des de l’inici, que defuig la possibilitat de postular-se a través d’un sistema de primàries i que permet que totes les persones participants parteixin d’una posició d’igualtat i sent susceptibles d’ocupar una posició en la llista electoral en base a la decisió i suport de la pròpia assemblea, sempre i quan s’accepti la responsabilitat a posteriori.

El resultat d’aquestes 10 primeres persones que encapçalen la llista de Capgirem Vic és fruit de la primera fase del mecanisme de confecció de la llista electoral, que adjuntem en aquest mateix document, i en el que hi ha hagut una participació del 60% del cens. Durant les pròximes setmanes, culminarà la segona fase, en el que s’anunciaran els noms de les persones que ocuparan la resta de llocs de la llista electoral.

Amb una gran varietat de perfils acadèmics i professionals, la llista electoral de Capgirem Vic, s’ha concebut amb vocació de govern amb la voluntat de representar l’alternativa que posa els interessos de la majoria de la població al centre de les polítiques. Després de 40 anys de governs conservadors a la ciutat, cal obrir les portes i finestres de l’Ajuntament de Vic perquè hi entri aire fresc, i la llista de Capgirem Vic és l’única garantia que no es buscaran acords i mercadejos amb la dreta i per tant garanteix que aquesta no governarà els pròxims quatre anys al consistori.

LLISTA ELECTORAL

 1. Joan Coma i Roura. 37 anys. Pare d’en Lluc (7 anys) i la Joana (4 anys). Veí del Remei. El setè de nou germanes. Sociòleg i Màster en Relacions Internacionals. Professor d’institut en llista d’espera. Militant de la CUP i activista de la campanya BDS. Soci d’Òmnium Cultural i del Casal Popular Boira Baixa. Amant de la cuina. Si no es pot riure, no val la pena.
 2. Sara Blázquez i Castells. 33 anys. Periodista i cooperativista. Feminista i antifeixista i, en les estones lliures, aprenent de surfista. He participat en diversos moviments per a la transformació social. M’encanta la ciutat que em va acollir.
 3. Carla Dinarès i Ayats. 30 anys. Arquitecta Superior (ETSAB-UPC) i estudiant de postgrau en Polítiques d’Habitatge (Escola Sert). Vigatana de naixement i per convicció, activista feminista de L’Ortiga i militant de la CUP.
 4. Pere Freixa i Oliveras. 37 anys. Enginyer tècnic agrícola. He participat en diversos moviments socials i cooperatives. Amant de la muntanya i el ciclisme.
 5. Asun Martínez Artero. 46 anys. Advocada de professió, soc feminista i activista allà on calgui. Arenyenca de naixement i vigatana de tot cor.
 6. Roger Cumeras Viladecans. 34 anys. Enginyer Civil amb perspectiva social i feminista. Tècnic en Mobilitat Sostenible. Activista i acordionista. Membre de l’ONG per a la Promoció del Transport Públic i de La Fàbrica de Somnis. Amant de córrer per la muntanya.
 7. Carme Quintero Torres. 40 anys. Integradora Social i estudiant de Grau d’Educació Social (UOC). Activista feminista i ferma defensora de l’educació i la cultura com a eines de transformació social. Fan dels meus gossos i de compartir rialles.
 8. Eudald Martínez i Solà. 33 anys. Treballador Social i fuster. Militant de la CUP i Endavant. Participo en diversos moviments socials i veïnals. M’agraden els esports de muntanya i ballar.
 9. Susanna Vives i Reverter. 48 anys. Fisioterapeuta i Tècnica Superior en Medicina Xinesa per la Universitat de Beijing. Activista pels drets de les persones i dels animals. M’apassiona la gent i lluito sempre per una societat justa.
 10. Isabel Llanas i Cuenca. 43 anys. Docent especialista d’idiomes. Vinculada a col·lectius i moviments socials, sempre des de la lluita feminista i antifeixista.

 MECANISME DE CONFECCIÓ DE LA LLISTA ELECTORAL

Capgirem Vic el 2015 vam utilitzar un mecanisme de confecció de llistes basat en la col·lectivitat que defugia la lògica de professionalització de la política utilitzat per la resta de partits i buscava incentivar la corresponsabilització i l’assemblearisme. Un mecanisme centrat en la presa de decisions col·lectiva des de l’inici, que defugia la possibilitat de postular-se a través d’un sistema de primàries i que permetia que totes les persones participants partissin d’una posició d’igualtat i fossin susceptibles d’ocupar una posició en la llista electoral en base a la decisió i suport de la pròpia assemblea, sempre i quan acceptessin la responsabilitat a posteriori.

Aleshores el procediment va ser vàlid i exitós i creiem que segueix sent pertinent en el context actual. Si bé pensem que caldria introduir algunes modificacions tenint en compte dos factors.

 1. Que l’actual codi ètic preveu la possibilitat d’efectuar un canvi de càrrec electe a mig mandat.
 2. Què la dedicació, disponibilitat i responsabilitat que requereix exercir un càrrec públic de responsabilitat son elements que cal tenir en compte a l’hora de confeccionar la llista.

Per això, atesos tots els factors proposem el següent mecanisme.

PRIMERA FASE

Elecció de les 10 primeres persones de la llista. Es farà durant els mesos de febrer i març de 2019, després d’un procés d’elecció transparent i assembleari.

 • Procediment:
 • Aprovació del document de confecció de llistes (AO 16 de febrer)
 • Creació i aprovació cens de l’assemblea (AO 16 de febrer)

El cens es farà en base a les persones militants de la CUP Vic, les persones actualment actives de l’assemblea i les comissions de treball de Capgirem Vic i les persones que han participat a l’assemblea, almenys una vegada des de la primera Assemblea Oberta de preparació de les municipals 2019.

 • Votació dels 10 primers candidats. (2 de març).

La votació serà secreta i es durà a terme al local amb una urna. Totes les persones censades tindran dret a vot. La comissió proporcionarà paperetes amb el cens i caldrà indicar per ordre de preferència el nom de les persones que creguin que han d’ocupar cada posició.

Criteri: es demanarà a totes les persones que exerceixin el seu dret a vot que tinguin en compte els criteris de paritat aprovats per l’assemblea i els que marca la llei.  També que es tingui en compte la diversitat d’edats i perfils.

Les persones que per diversos motius aquest dia no puguin exercir el seu dret a vot podran sol·licitar a la comissió de llistes la documentació per poder delegar el vot a una altre persona del cens.

 • Resultats i mecanisme de confecció.

Una vegada realitzada la votació s’obrirà la urna, es comptabilitzaran els resultats i s’atorgarà la següent puntuació:

 1. Ordre de posició en la votació. Segons l’ordre de posició en la votació s’atorgarà la següent puntuació:
 • Número 1 – 10 punts
 • Número 2 – 9 punts
 • Número 3 – 8 punts
 • Número 4 – 7 punts
 • Número 5 – 6 punts
 • Número 6 – 5 punts
 • Número 7 – 4 punts
 • Número 8 – 3 punts
 • Número 9 – 2 punts
 • Número 10 – 1 punt

 Elaboració de la proposta de la primera part de la llista (març).

 Amb els resultats de les votacions, la comissió confeccionarà una proposta de llista en base al mecanisme exposat en l’anterior apartat i tenint en compte el criteri de paritat de gènere.

 1. Per indicació de l’assemblea oberta del 16 de febrer de 2019 s’acorda que com a màxim hi pot haver un home entre les dues primeres posicions i com a màxim dos homes entre les cinc primeres posicions.
 2. A continuació es comunicarà individualment una a una a les 10 persones escollides per l’assemblea els resultats. En aquest moment es traslladarà el suport rebut per l’assemblea i és demanarà la disponibilitat de cadascuna, fent constar aquesta informació a l’informe que elaborarà la comissió.
 3. Si totes les persones accepten, la proposta quedarà tancada. Si tenen dubtes s’intentarà animar-les perquè assumeixin la responsabilitat donant uns dies de marge per la reflexió. Si no accedeixen s’haurà de seguir l’ordre proposat fins a tancar una proposta.
 4. La comissió realitzarà un informe on hi constaran els resultats de les votacions de l’assemblea i també la disponibilitat que han manifestat les persones votades.

 Aprovació de la primera part de la llista per part de l’assemblea plenària (9 de març).

Un cop confeccionada la llista de les 10 primeres persones, i amb el seu vistiplau, es portarà la proposta a aprovació de l’Assemblea plenària, la qual l’haurà de ratificar. Abans de l’aprovació la comissió presentarà l’informe de confecció de llistes. Desprès es procedirà al debat i votació.

En cas que no fos aprovada, s’emplaçarà a la comissió de llistes a fer una altra proposta tenint en compte els arguments que han portat rebutjar la proposta.

SEGONA FASE

Elecció dels 11 llocs restants i de les persones suplents. Es realitzarà durant els mesos de març i abril.

 • Elaboració i aprovació de la proposta de la segona part de la llista.

La comissió de llistes farà una proposta directa, on es proposaran tant persones implicades directament amb l’assemblea com persones representatives de l’esquerra independentista local, sindicats, moviments socials, entitats, associacions, el món de la cultura, cares conegudes, etc.

 • Elaboració.

La comissió realitzarà la proposta en base als criteris esmentats i tenint en compte la paritat, la diversitat d’edats i perfils i una certa coherència amb la primera part de la llista. Seguidament ho comunicarà a les persones implicades per veure si accepten. Es seguirà aquest procés fins a poder tancar una proposta.

 • Aprovació.

Una vegada confeccionada la segona part de la llista i comptant amb el vistiplau de les persones implicades, es portarà la proposta a aprovació de l’Assemblea plenària, la qual l’haurà de ratificar. En cas que no fos aprovada, s’emplaçarà a la comissió de llistes a fer una altra proposta tenint en compte els arguments que han portat a rebutjar la proposta.