Capgirem Vic enceta la campanya amb una acció de carrer per reivindicar la funerària pública

Un moment de la rua funerària d'avui pel centre de Vic
Un moment de la rua funerària d’avui pel centre de Vic

Capgirem Vic ha fet aquest divendres el seu primer acte en campanya. I ho ha fet al carrer posant en valor un dels principals punts del programa electoral amb què afrontar les eleccions municipals del 26 de maig: la remunicipalització del servei funerari perquè la mort deixi de ser un luxe.

L’acció ha consistit en una ‘performance’ que simulava una rua funerària, amb taüt i orquestra de dixieland inclosos, que ha sortit de la plaça del Carbó i que ha discorregut pel centre de Vic per acabar davant l’Ajuntament, on s’ha fet lectura del manifest «Cap a una funerària municipal i pública: la mort no és un luxe. Enterren els seus privilegis».

El preu del servei funerari a Vic és totalment desorbitat. La situació, pràcticament de monopoli per part de la principal empresa funerària de la ciutat fa que pugui enriquir-se a costa del patiment que suposa la pèrdua d’una persona estimada. Tot plegat actuant de forma opaca, com ho demostra que a la seva pàgina web: és impossible trobar-hi una tarifa de preus. Des de Capgirem Vic estem convençudes de que la majoria de la població entén que aquesta és una situació totalment injusta, ja que ni amb la mort, ni amb el patiment, s’hi hauria de poder fer negoci.

La principal empresa funerària de la ciutat, de fet, està situada en terrenys públics. Es tracta d’un tanatori privat sobre terreny municipal, amb una concessió d’una durada de 39 anys, i amb ampli aparcament públic al davant.

Des de Capgirem Vic volem oferir preus més assequibles amb una funerària pública i que tot el marge de benefici que té l’empresa privada podria aplicar-se amb reducció de preus. Una funerària pública, a més, garanteix bones pràctiques i transparència.

Així doncs, amb l’objectiu de garantir enterraments dignes per a tothom, i alhora uns preus populars i assumibles per tothom, ens comprometem a remunicipalitzar el servei funerari. Perquè morir no hauria de ser un luxe ni un negoci.

capgirem funeraria 3 capgirem funeraria 2