Opinió. Joan Coma Roura i Sara Blázquez Castells | Som garantia d’alternativa

Arnau Martí, Anna Erra i Benjamí Dòniga, en un acte de l'equip de govern vigatà
Arnau Martí, Anna Erra i Benjamí Dòniga, en un acte de l’equip de govern vigatà

Queda només una setmana de campanya electoral. A Vic estem davant d’una oportunitat històrica per materialitzar una alternativa als quaranta anys de governs convergents. En aquest article volem exposar alguns dels canvis que la nostra presència a l’Ajuntament ha ocasionat, i argumentar que estem preparades per garantir l’alternativa que la ciutat requereix i mereix.

Som garantia anticorrupció. El mandat anterior vam denunciar l’ús fraudulent que l’alcalde Vila d’Abadal feia de la visa d’alcaldia. Només de juny de 2011 a febrer de 2012 Vila d’Abadal havia gastat 12.262 euros en dinars a restaurants d’alt estànding a Barcelona. Feta la nostra denúncia, la despesa de la visa d’alcaldia va reduir-se un 40%. Vam iniciar aquest mandat denunciant que durant molts anys el govern havia estat contractant a empreses directament relacionades amb la família de l’aleshores regidora d’Educació Anna Erra, actualment alcaldessa de la ciutat. Amb la denúncia es van revisar i millorar tots els protocols de contractació. Un element curiós d’aquest cas és que a nosaltres ens l’explica el regidor Arnau Martí, ara candidat dels Comuns, que en lloc de fer-ho públic ho feia servir com a element de pressió i amenaça en les negociacions amb el govern d’Erra. Poc després esdevindria, juntament amb Benjamí Dòniga, la crossa que mantindria en vida la desena legislatura convergent a la ciutat. Nosaltres no som d’eixe món, cantava Raimon.

Poc després d’aquest cas, vam destapar l’afer de les parades del Mercat Medieval. El regidor de govern Benjamí Dòniga, president de Fires i Mercats i ara candidat de Vic Sentit Comú, havia intentat regalar el cost de dues parades a una entitat vinculada a un seu germà. El termini per pagar les parades era el 31 d’octubre. El Mercat se celebrava a primers de desembre. Teníem la sospita que no se li havien facturat les parades i vam sol·licitar còpia de la factura el 22 de desembre. La factura va ser emesa l’endemà, el 23. Si no l’haguéssim sol·licitat mai s’hauria emès: el govern volia regalar dues parades al germà d’un dels seus regidors. En aquests tres casos, tots i cadascun dels membres del govern van fer pinya. Públicament, ningú es va atrevir a alçar la veu. En privat, pràcticament tothom reconeixia les males pràctiques. L’omertà vigatana també existeix. Sempre que hem pogut, l’hem trencat.

Podríem allargar aquesta llista amb casos aparentment menors. Sense la possibilitat de ser exhaustius, en nombrarem dos més. La primera vegada que vam assistir al Patronat de la Fundació Universitària Balmes (Universitat de Vic) vam sortir-ne escandalitzades. Tot s’aprovava per assentiment. Cap patró –la majoria alcaldes i empresaris varis– deia absolutament res. No és estrany que fins aleshores es contractés una empresa vinculada amb el seu director general, Joan Turró. Segurament ni se n’havien adonat. A partir de la nostra presència, es voten tots els punts de cada Patronat. L’últim cas d’apropiació d’allò públic per interessos particulars i/o partidistes el vam evitar. Aquest dissabte la Fundació Hospital Santa Creu pretenia inaugurar la coberta vegetal del pàrquing privat que s’ha fet al Santa Creu. Tenien prevista una “xocolatada popular”. Resulta que la número 1 de JxCat, Anna Erra, i el número 2, Josep Arimany, en són presidenta i vicepresident.

I resulta que el seu govern ha perdonat prop de 80.000 euros en taxes i impostos d’obres per la construcció d’aquest pàrquing privat. Es tractava d’un acte de campanya encobert. La llei no permet que les institucions públiques facin inauguracions en campanya, però sí que ho poden fer les fundacions privades. D’aquí que els agradi tant la gestió privada, perquè els permet saltar-se la llei que regeix allò públic. I aprofitar-se’n a conveniència. En política res és casualitat. Ni ho era la proposta d’inauguració enmig d’una campanya electoral, ni ho va ser que aquesta se suspengués poc després que nosaltres informéssim personalment Erra i Arimany que aniríem a la xocolatada popular per celebrar-ho i alhora repartir informació entre les assistents. Hi ha coses que voldrien que mai se sabessin, com les explicades en aquest article.

És evident que quaranta anys de governs liderats pel mateix partit polític han generat tot un seguit de pràctiques inacceptables. Els darrers mandats han set possibles gràcies a la complicitat d’ERC, PSC i ICV-Comuns, que han acceptat governar –i callar– amb Convergència a canvi d’unes engrunes. Nosaltres vam entrar a l’Ajuntament l’any 2007. Des d’aleshores no hem deixat de fer una oposició tan contundent com constructiva. En aquest últim mandat hem set el grup municipal que ha presentat més propostes en 57 mocions. Hem aconseguit aprovar-ne 47. Una de les que va caure sol·licitava una auditoria externa als comptes de la Universitat de Vic per revisar, precisament, contractacions com l’esmentada més amunt. Va caure gràcies a l’abstenció del regidor i candidat dels Comuns. A Vic Convergència sempre ha tingut capacitat per trobar els aliats necessaris per mantenir-se en el poder i mantenir-lo el més opacament possible. És una de les cinc ciutats catalanes on sempre han manat els mateixos. Ha arribat el moment de garantir una alternativa. Estem preparades per assumir aquest repte històric. Hem treballat molt per construir l’alternativa, i voldrem i sabrem entendre’ns amb les forces que vulguin fer-la realitat.

Sovint al carrer ens dieu que “fotem canya”. Ara nosaltres us demanem que confieu en Capgirem Vic per garantir el canvi a la ciutat. Volem mostrar i demostrar que hi ha una manera radicalment diferent de fer política, també des del poder. Estem preparades. Ho hem demostrat a llocs tan diversos com Berga, Ripollet, Sabadell, Navàs, Capellades o Viladamat i Artés, entre d’altres. I en els propers quatre anys ho demostrarem a Vic. Ha arribat el moment. Som garantia d’alternativa. Celebrem-ho!

JOAN COMA ROURA I SARA BLÁZQUEZ CASTELLS