Capgirem Vic es reivindica en el seu acte central com a única alternativa de canvi a 40 anys de Convergència

 • Joan Coma Roura va apel·lar a poder combinar la tendresa en política amb aplicar un programa rupturista que beneficiï tota la ciutat
 • Montse Venturós i David Fernàndez van acompanyar a l’assemblea de Capgirem en un acte que va omplir l’Orfeó
cvo-7478
L’assemblea de Capgirem durant el cant dels Segadors al final de l’acte. Foto: Dolors Pena

Capgirem Vic va celebrar aquest dimecres 21 de maig el seu acte central de la campanya de les eleccions municipals d’aquest diumenge. Ho va fer en un acte on es va combinar la presentació del programa rupturista amb què esperen encapçalar una alternativa d’esquerres a 40 anys de govern de la dreta a la ciutat amb un contingut on la tendresa i l’alegria van tenir un protagonisme central poc habitual en la política. No en va, el candidat a l’alcaldia de Capgirem, Joan Coma Roura, va començar citant Miquel Martí i Pol i reivindicant «la tendresa, l’estima i l’amor com a elements centrals i imprescindibles per fer política».

L’acte va omplir de gom a gom la sala de l’Orfeó, en el que ha tornat a ser, com el 2015, l’acte amb més gent de tota la campanya a Vic. A l’assemblea de Capgirem, que va tenir un paper destacat en l’acte, la van acompanyar aquesta vegada l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, de la CUP, i el periodista i activista social i exdiputat de la formació anticapitalista, David Fernàndez. En els parlaments, a part de Coma Roura, van representar a l’assemblea els ja exregidors Katia Juncks i Marc Barnolas, que tanquen simbòlicament la llista de Capgirem, i Sara Blázquez i Asun Martínez, números 2 i 5 de la candidatura.

cvo-7356

En el seu parlament Coma Roura va recollir els versos de Martí i Pol a ‘La fàbrica’ per dir que «cal transformar l’ànima metàl·lica que ha governat la ciutat durant 40 anys per milers d’ànimes plenes de tendresa». Va continuar dient que «som garantia antifeixista» i després de denunciar que el govern s’ha passat quatre anys convidant el feixisme a les reunions perquè sabien que així Capgirem no hi seria, va prendre el compromís que el futur govern de la ciutat no es reunirà amb cap feixista. Després de tenir un record per totes les represaliades i agrair el suport rebut quan va ser imputat per l’Audiència Nacional, va passar a la segona part de la seva intervenció: «Som garantia d’alternativa».

La va començar demanant disculpes a qui fa quatre anys es va poder sentir decebut perquè no es va voler participar del que podia semblar una majoria d’esquerres, però que finalment s’ha demostrat que no ho era. I va recordar que es va prendre el compromís de treballar perquè les condicions de 2019 fossin molt millors. I ho són. «Ens heu parat als carrers demanant-nos que fotem canya, ara us demanem que ens feu confiança», va seguir dient, tot recordant que Vic lidera el rànquing de ciutats on Convergència ha governat de forma continuada durant 40 anys.

Garantia d’alternativa

Capgirem és l’única alternativa que garanteix posar fi amb aquests 40 anys de govern de la dreta. I «volem l’alcaldia», per governar per tota la ciutat, no només pel 6% que concentra el 17% de la riquesa. I l’alcaldia es podrà obtenir fruit del vot de la ciutadania que diumenge haurà d’escollir entre dues opcions contraposades, o la vella Convergència vestida amb altres noms o l’alternativa d’esquerres liderada per Capgirem Vic. I va posar alguns exemples: es podrà decidir entre aquelles que perdonen 200.000 euros anuals al bisbat o aquelles que s’hi deixaran la pell perquè paguin; aquelles que perdonen 100.000 euros anuals a fundacions privades o les que volen que paguin el que els hi toca per millorar les escoles públiques; aquelles que no descarten tornar a governar amb els de sempre o les que volen ser garantia d’alternativa, o entre aquelles que es conformen que només el 45% de la ciutat voti o les que voldrien que totes ho votessin tot.

cvo-7255

També una picada d’ullet al públic independentista, en recordar que diumenge es podrà votar entre aquelles que amb un 1 d’Octubre ja en tenen prou o les que volen que l’exemple de l’1 d’Octubre ens serveixi per superar tots els límits establerts pel poder. I va fer referència a un dels punts clau d’aquesta campanya, en convidar a escollir entre aquelles que han convertit la mort en un privilegi o les que ho donaran tot per una funerària pública a preus populars. O entre aquelles que s’aprofiten dels seus càrrecs per fer despeses amb la visa de l’alcaldia, contractar empreses familiars o regalar-los-hi parades del mercat medieval o aquelles que combaten tota pràctica antiètica.

En resum, va concloure Coma Roura, diumenge es decideix entre l’onzena legislatura convergent o la primera del canvi a Vic. Un canvi que ha de liderar Capgirem, perquè si no, va alertar, diumenge al vespre hi poden haver trucades de Barcelona perquè ERC torni a pactar amb la dreta convergent. I va acabar reivindicant la figura del drac a partir d’un poema de Maria Mercè Marçal. «Forcem els límits d’allò que pot ser dit i fet, celebrem-ho i anem més enllà», va acabar dient abans de rematar-ho amb un sentit «Us estimem».

Havia precedit a Coma Roura l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que va animar Capgirem Vic a tirar endavant les polítiques rupturistes i pensades no només per a una minoria de la població, tal com ha fet la CUP a la capital del Berguedà en aquests quatre anys de govern. Va recordar com primer els van menystenir i després els van posar mil-i-un pals a les rodes a les seves polítiques, però com també se n’han sortit. I va definir la repressió, més enllà de l’exercida per l’Estat, personificant-la en les elits que haurien volgut mantenir els governs que tradicionalment havien governat, com a Vic, també a Berga. Venturós va acabar el seu discurs reivindicant la desobediència, institucional i civil.

cvo-7118

Garantia antifeixista i contra la corrupció

L’altre convidat a l’acte d’aquest dimarts era David Fernàndez, que li va tocar centrar la seva intervenció en la corrupció, que està incrustada en el sistema, també el de la política local. A partir d’un marc més general, va fer referència a aquelles irregularitats que han anat surant gràcies a la presència de la CUP i Capgirem al consistori vigatà. Des del contractes irregulars a familiars de regidors, als dinars particulars pagats amb la visa d’alcaldia o les parades de mercat regalades a familiars. «O que l’Atlàntida va valer el que va valer». I Capgirem exercint de «muralla humana contra la corrupció». Fernàndez havia començat emocionant-se, en anar la seva intervenció just després que es projectés el vídeo de suport a la candidatura que ha enviat Anna Gabriel des de Ginebra.

El torn de parlaments l’havia obert la regidora Katia Juncks, que va reivindicar l’antifeixisme de Capgirem Vic i els moviments socials de la ciutat. Amb una samarreta de record de l’activista brasilera assassinada Marielle Franco, Juncks va recordar tot allò que Capgirem ha aconseguit en aquests quatre anys en matèria antifeixista, des de la retirada dels honors del Virrei Avilés o la inscripció del carrer General Mola fins a la tasca pedagògica amb el consistori però també amb les associacions de la ciutat perquè hi hagi un cordó sanitari que aïlli el feixisme.

El també ja exregidor Marc Barnolas va completar el repàs per la feina feta per Capgirem i la CUP en els últims 12 anys al consistori vigatà, sempre de la mà dels moviments socials i la lluita al carrer. Va reivindicar els 200.000 euros que s’han pogut recaptar de més cada any a grans empreses gràcies a les modificacions introduïdes per la negociació de Capgirem Vic en la recaptació d’impostos i que han revertit en bonificacions a famílies necessitades.També, però, les millores introduïdes en el POUM i que s’hagin aturat creixements urbanístics com el de Sant Sixt o el nou vial del Puig dels Jueus, o el Pla de la Bicicleta impulsat des de la formació anticapitalista vigatana. «Que acabi l’hora dels senyorets, ara és l’hora del poble!», va proclamar Barnolas.

cvo-7467

Un programa rupturista i pensat per a tothom

El torn d’intervencions de la primera part s’havia completat amb la de Sara Blázquez i Asun Martínez, que van repassar els 14 punts amb els quals Capgirem repassa el programa amb què es presenta a les eleccions de diumenge. Els 14 punts són els següents:

 1. Treballarem perquè el Bisbat de Vic pagui els 200.000€ anuals que ara se li perdonen en impostos municipals.
 2. Municipalitzarem la gestió dels serveis funeraris per garantir enterraments dignes a preus accessibles.
 3. Potenciarem el petit comerç a tots els barris amb moratòries a permisos per a grans superfícies comercials.
 4. Renovarem la xarxa de bus urbà perquè sigui d’alta freqüència, arribi als polígons, a les zones d’oci i funcioni els diumenges.
 5. Cedirem un espai polivalent autogestionat pel jovent de la ciutat.
 6. Municipalitzarem la gestió de l’aigua, l’Atlàntida, les escoles bressol i proposarem la municipalització de les instal·lacions del Club Patí Vic.
 7. Aplicarem un pla per a la transició energètica municipal promovent les energies renovables, l’estalvi energètic i garantir el subministrament per a tothom
 8. Treballarem per posar a disposició de la gent els 2.257 habitatges buits de la ciutat a través de polítiques d’habitatge efectives i socials.
 9. Preservarem els espais naturals en perill de ser urbanitzats com el Graell, el Puig dels Jueus i l’entorn de Sant Sixt.
 10. Farem política amb perspectiva de gènere per acabar amb tot tipus de discriminació.
 11. Tothom podrà participar en la presa de decisions de l’Ajuntament a través d’assemblees municipals obertes.
 12. Practicarem la desobediència institucional i fomentarem la desobediència civil davant qualsevol situació d’injustícia.
 13. Crearem un projecte per a l’intercanvi gratuït de llibres de text per a l’alumnat dels centres educatius i ampliarem les beques menjador
 14. Treballarem per acabar amb la segregació social, per fer de Vic un municipi inclusiu, cohesionat i sense barris de primera i de segona.

L’acte va ser amenitzat amb una actuació musical de Jordi Casadesús -número 18 de la llista de Capgirem- i Ferran Orriols, que van versionar el popular ‘Que vingui l’hivern’ de Pau Vallvé, en la qual van acompanyar la tornada d’’Estem preparats’ amb un ‘Adéu Convergència’ prou esclaridor de les intencions de Capgirem. Godai Garcia també havia obert el foc en l’acte amb un monòleg on ironitzava amb el programa de Capgirem Vic amb l’humor àcid que el caracteritza. Durant l’acte també es van projectar els tres vídeos que ha llançat Capgirem Vic durant la campanya, el tercer dels quals es va estrenar aquest dimarts a l’Orfeó.

I com sempre, es va tancar amb la gent de l’assemblea dalt de l’escenari, amb un bany de confetti i ballant entorn de les lletres que conformen l’eslògan de campanya: «CELEBREM-HO» i, amb el puny alçat, entonant els Segadors amb el públic que omplia l’Orfeó dempeus i amb un somriure al rostre.

cvo-7204