Memòria històrica de peix. Un altre capítol de Virrei Avilés a l’Ajuntament de Vic

Pàrquing Virrei Avilés
El passat 19 de juny es va inaugurar un nou aparcament públic per a 20 places al final del carrer Virrei Avilés. El govern d’Anna Erra, en un exercici de memòria de peix va decidir anomenar-lo Aparcament Virrei Avilés. Podria semblar del tot lògic si no fos perquè Virrei Avilés va deixar de ser vigatà il·lustre per unanimitat del ple de l’Ajuntament. A part que està acreditat que fou responsable directe de la persecució, repressió i extermini de cultures i pobles indígenes durant els s. XVIII i XIX a l’Amèrica del Sud, i de la tortura, humiliació i mort del líder independentista Túpac Amaru.
El mes de maig de 2016, gràcies a una moció presentada per CapgiremVic, i sota l’aval d’un informe de l’historiador vigatà Vicenç Pascual, es va aconseguir que Virrei Avilés deixés de ser vigatà il·lustre. Conseqüentment, la revocació del títol va comportar despenjar el seu retrat de la Galeria de Vigatans Il·lustres de la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, on hi figuren retrats de diverses personalitats vigatanes que han destacat per algun motiu memorable.
El passat 27 de febrer es va aconseguir fer retirar la placa de relleu de la  de Virrei Avilés que s’havia col·locat el 1949 amb motiu d’una visita del dictador Francisco Franco a la ciutat de Vic, a la cantonada de la Rambla Hospital amb el carrer Jacint Verdaguer; també gràcies a una moció de CapgiremVic. La placa del repressor i exterminador ha restat impunement a la cèntrica paret vigatana 70 anys, dels quals 40 sota governs convergents.
I des de fa anys, s’està batallant per canviar el nom del carrer que a dia d’avui encara porta el nom d’aquest personatge, al barri del Remei.
Però tot i això, un cop més, CapgiremVic hem hagut d’insistir en la memòria històrica, reclamant al govern d’Anna Erra que rectifiquessin i eliminessin el darrer honor que li han concedit al Virrei Avilés aquest mes de juny. En aquest sentit, estem satisfets que el govern hagi atès a la reclamació de CapgiremVic i hagi canviat el nom d’Aparcament Virrei Avilés, que acabava de posar, pel nom d’Aparcament La Sínia.
Esperem que aquest fet ajudi a avançar en el canvi de nom del carrer Virrei Avilés, l’últim vestigi públic del repressor i exterminador a la ciutat de Vic. Sabem que un poble sense memòria històrica mai podrà ser un poble lliure. Per això, fa anys que la lluita per la recuperació de la memòria històrica treballa per erradicar els honors i distincions concedits durant la llarga nit del franquisme. Apel·lem el govern a no tenir memòria de peix i oblidar compromisos democràtics amb la memòria històrica i amb el tema del Virrei Avilés, perquè no es pot votar al ple retirar una distinció i llavors alegrement donar-li un distinció pública posant el seu nom a un pàrquing.