Capgirem Vic

Capgirem Vic sorgeix de la realitat política i social de Vic. Del context i l’acció col·lectiva. En un context de triple crisi, social, nacional i democràtica, s’han accentuat les mobilitzacions populars. Emergeixen nous actors socials, com la PAH, i polítics, com el Procés Constituent. Diferents col·lectius interpretem aquest context com un punt d’inflexió en el que cal sumar els esforços de molta gent. Les mobilitzacions dels darrers anys mostren un potencial de ruptura constituent creixent. Tant les accions de la PAH, teixint complicitats de base arreu, com la impressionant, per nombrosa i continuada, mobilització del poble català per exercir el seu dret a l’autodeterminació reclamaven – i segueixen reclamant – l’obertura d’un procés constituent que ens permeti, entre totes, capgirar-ho tot.

És en aquest context en el que les assemblees de Vic de CUP i Procés Constituent es troben per intentar impulsar una candidatura municipalista, de base assembleària, amb vocació d’esdevenir majoritària i referent de l’esquerra a la ciutat. No es tractava de fer una coalició, sinó de possibilitar una alternativa amb voluntat i possibilitats de capgirar Vic per fer-la millor. Amb poques setmanes vam establir uns mínims d’ètica política, imprescindible per tal de possibilitar un veritable projecte empoderador pels veïns de Vic. Un compromís de mínims per començar a treballar plegats. L’objectiu era construir una candidatura capaç d’afrontar els reptes actuals a partir de la transparència i participació directa de la gent. I, de ben segur, aquests dos eixos, transparència en la gestió i participació directa de la gent, estructuraran bona part del nostre compromís electoral amb la ciutadania de Vic.

Som un projecte totalment diferent a qualsevol altre dels projectes que es presentaran a les Municipals de Vic. I no només per la manera com hem elaborat la llista, sinó per com funcionem. Pel que som, assemblearis compromesos. Municipalistes. Independentistes. Internacionalistes. Anticracistes. Feministes. Cooperatius. Treballadores. Estudiants. Aturats. Botiguers. Peons. Professors. Autònoms. Precaris. Alegres. Empàtics. Activistes. Lluitadores. D’esquerres i rupturistes. Sobiranistes en majúscules. Som, també, els que lluitem per superar el sistema capitalista: sabem que totes les injustícies que vivim, també a Vic, es generen i sustenten a partir d’un sistema de relacions de producció radicalment antidemocràtic, estructuralment irreformable, i socialment injust.

Per cert: no som, ni volem ser, professionals de la política.